Nu de temperaturen al weer geruime tijd laag zijn heeft menigeen de houtkachel weer opgestookt. Veel mensen maken ook van het zagen van hun kachelhout een mooi tijdverdrijf. Al hoe onschuldig het ook lijkt er loert hierbij wel een gevaar, het gevaar van iepziekte.
Over de iepziekte
Iepziekte is een schimmelinfectie die voor komt bij iepen en wordt overgebracht door de iepenspintkever. Deze kever heeft de schimmel aan zich zitten en vliegt naar de iep, boort gaatjes in de bast, infecteert de iep en legt daar haar eitjes onder de bast.
Een dergelijke boom noemt men een “broedboom” en zodra deze eitjes uitkomen, vliegen honderdduizenden iepenspintkevers uit om iepen in de omgeving te zoeken en te infecteren met de schimmel die iepziekte veroorzaakt.Als men vers gezaagd iepenhout opslaat in de opslag voor kachelhout kan ook hierin de iepenspintkever haar eitjes kwijt. Er ontstaat in uw houtopslag “broed” van waaruit veel iepenspintkevers kunnen gaan ontstaan met verspreiding van iepziekte in een straal van maximaal 10 kilometer.
Voorkom de iepziekte
Voorkom iepziekte! U kunt veel problemen voorkomen om iepenhout niet in uw opslag te bewaren als kachelhout indien dit hout ongeschild is opgeslagen.
Indien u toch iepenhout wilt gebruiken als kachelhout of anderszins neem dan de volgende punten in acht:
- Ontdoe alle iepenhout dat u wilt opslaan van de bast.
- Vernietig takhout door te verbranden of te versnipperen (< 4 cm is onschadelijk).
- Laat nooit iepenhout achter op de locatie.
Indien u bovenstaande punten hanteert kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat de iepziekte in de provincie Fryslân beheersbaar blijft.
Indien u vragen heeft m.b.t dit bericht neem dan contact op met uw gemeente of de Stichting Iepenwacht Fryslân via www.iepenwachtfryslan.nl
Met vriendelijke groet,
Trientsje van der Meer
communicatieadviseur