6 november Fibula knutselmiddag

Zondagmiddag 6 november is er in dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum een Fibula-knutselmiddag. Dit is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Gratis toegang

Zondagmiddag 6 november is er in dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum een Fibula-knutselmiddag. Dit is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Fibula is een ander woord voor mantelspeld, en deze werd gebruikt om je mantel (jas) dicht te kunnen spelden. De mantelspeld van Wijnaldum is heel oud en heel bijzonder. Het is een koninklijk sieraad, gemaakt van goud en zilver en zijn er allemaal edelstenen in verwerkt. Er zijn prachtige figuren in te zien.

Hoe de prachtige Fibula in Wijnaldum in de grond is terechtgekomen is nog altijd een raadsel. Ook weet men nog steeds niet van wie die mooie koningsfibula is geweest. Waarschijnlijk van een belangrijke vrouw, het is een vrouwensieraad.

Wel weten we hoe de Fibula uit de grond is gekomen. In 1953 moest een boerenknecht van zijn baas een greppel graven om overtollig regenwater af te kunnen voeren. Hij vond toen een groot stuk van de Fibula. Eerst had men niet door hoe bijzonder de Fibula was. Hij lag bij de boer in de schuur. Later hebben ze hem schoongemaakt en vonden hem toch wel mooi. Hij kwam terecht op de vensterbank in de huiskamer. Een kennis van de boer, die wel eens op bezoek kwam, zag wel in dat die Fibula bijzonder was. Zo is hij uiteindelijk bij het Frysk Museum beland.

In de jaren 90 zijn archeologen gaan graven in de Tsjitsmaterp. Dit is de terp waar de Fibula is gevonden. Ze wilden graag weten of er nog meer zulke bijzondere dingen in de terp beland waren vroeger. Er zijn toen nog meer onderdelen van de Fibula teruggevonden. Maar het hele middenstuk ontbreekt nog. Tegenwoordig wordt er ook veel gezocht met metaaldetectors. Een paar jaar geleden is er nog een groot stuk van de kopplaat, het bovenste deel van de Fibula, teruggevonden.

Zondag 6 november gaan we zelf Fibula’s knutselen. Kom langs in het dorpshuis van Wijnaldum, wij zorgen voor knutselspullen, zodat jij de mooiste Fibula kan maken. Wie weet wordt die van jou nog mooier dan de echte.

Gratis toegang.