Razende reporter: Sikko en Marja de Jong

Razende reporter: Sikko en Marja de Jong
juli 2012 –
Op een droge zomeravond in juli ga ik op zoek naar een willekeurig huis in ons mooie Winaam. Ik beland op de S.van de Ploegstrjitte en bij het eerste huis waar ik aanbel, op nummer 2, wordt gelijk opengedaan. Als ik de uitleg waar ik voor kom gaat de deur spontaan wijd open. Ik volg Marja naar de huiskamer waar kko achter de computer zit. Ook hij heeft geen bezwaar en het interview brandt gelijk los.ikko de Jong is geboren in Leeuwarden. Hij vertelt dat hij een echte horecaman is en op diverse plaatsen heeft gewerkt, waaronder in Sneek, Lemmer en Harlingen. Eerst als ondernemer later als werknemer.
Na zijn horecaopleiding als kok (Leermeester), start hij in 1976 zijn eerste bedrijf, vlak bij de watertoren in Sneek: cafetaria-café ‘de Kolk’, met als slogan ‘Lekker Bikko bij Sikko’. Hij heeft goede herinneringen aan die tijd en vertelt dat hij zelfs Prins Carnaval is geweest. Van 1984 tot 1988 zwaait hij de scepter over restaurant ‘de Kajuit’ in de jachthaven van Sneek. Vanaf 1989 werkt Sikko in Harlingen, eerst als kok bij restaurant ‘Graaf Jan’ dat nu ‘Nooitgedagt’ heet, daarna bij het ‘Noorderke’ en uiteindelijk bij ’Wally’s’. Hier werkt Sikko twaalf jaar, in volle tevredenheid. Hij helpt mee de catering op te bouwen en het aantal zit-plaatsen uit te breiden van 20 naar maar liefst 120 zitplaatsen. Omdat hij veel heen en weer reist tussen Sneek en Harlingen, krijgt hij van een vriend de tip om een huisje te gaan huren in Wijnaldum. Zo gezegd zo gedaan en in 1990 strijkt Sikko neer op de van der Molenstrjitte 8.
Zondagavond is stappersavond in de Bijekoer en daar loopt hij Marja tegen het lijf. Het is liefde op het eerste gezicht.

Marja Leistra is geboren in Winaam en woont de eerst vijf jaar van haar leven op de Buorren 23. Daarna verhuist het gezin naar de Andreasstrjitte 9. Na de lagere school op de E.P. de Boer school in Winaam gaat Marja naar de mavo in Harlingen, om vervolgens in Leeuwarden de opleiding te volgen voor KVJV: Kinderverzorging-Jeugdverzorging. Vrij snel na haar diplomering in 1982 kan Marja aan het werk bij het speciaal onderwijs in Franeker op een zmlk-school. Dit vindt ze leuk werk en 13 jaar lang werkt ze met veel plezier als
klassenassistente.

liefde wordt nog op de proef gesteld als Sikko in zijn hoedanigheid van kok meegaat op een al geplande bootreis van zes weken naar Noorwegen. “Dit was een indrukwekkende reis”, aldus Sikko, maar bij terug komst is daar zijn Marja. In 1992 trouwen ze in de Bijenkoer en in dat jaar wordt ook hun zoon Marko geboren. In 2000 kopen ze het huis op de S.v.d.Ploegstrjitte 2 waar ze sindsdien in volle tevredenheid wonen, samen met hun hond Frouke.

Marja werkt graag in de tuin, maar kaatsen is altijd een hobby van Marja geweest, dit heeft ze van huis uit meegekregen. Voorheen deed ze actief mee met het (straat) kaatsen, nu mag ze er nog steeds graag naar kijken. Ook voor diverse verenigingen is Marja actief geweest in het dorp, zoals de zondagschool en de kaats- en toneelvereniging. Voor de toneelvereniging volgde ze in 1985 een grimeercursus, hierdoor kon ze niet alleen de toneelspelers grimeren maar ook de kinderen op school. Tegenwoordig grimeert ze alleen nog bij het toneel.

Sikko’s hobby, kaarten en biljarten, is langzaam overgegaan in een ware passie.
Hij is penningmeester van de Kaart- en Biljartvereniging Jacob Tolsma en is hierin behoorlijk actief. Hij beheert de website: www.kvbjacobtolsma.nl, houdt de scores bij, organiseert het jaarlijkse driebandentoernooi en zorgt ervoor dat de wedstrijdverslagen wekelijks in de krant worden gepubliceerd. Marja helpt hem hierbij, evenals bij de verzorging van het prijzenpakket.

De kaart- en biljartvereniging werd in maart 1915 in het dorpscafé van Winaam opgericht en is vernoemd naar gangmaker en oprichter, de bakker van het dorp Jacob Tolsma. Over 3 jaar hoopt de vereniging haar 100-jarig bestaan te vieren!

Een andere hobby van Sikko is vissen, lekker varen met zijn eigen bootje op jacht naar snoekbaars. Inmiddels is Sikko afgekeurd. Door meerdere lichamelijke ongemakken, waaronder COPD, heeft hij met veel activiteiten moeten stoppen.

Op mijn vraag “wat maakt Winaam zo bijzonder voor jullie”, antwoord Marja “Ik voel me hier thuis”.Sikko zegt “Ik geniet vooral van de rust en de vrijheid die in het dorp heerst”.